pengumuman

Sebarang tempahan @ info terbaru

sila ke fb SweetWiduri HomeMade



Tuesday, May 3, 2011

Mi Kungfu / Mi Kantonis

I panggil mi kungfu tapi fren I panggil mi kantonis. Mana-manalah... lama dok cari resipi ni..last-last jumpa tapi lupa pulak kat mana!!!!  Ni lah resipinya.... macam senang jer.... nak cuba main masak-masak petang ni.... nanti I post fotonya.....
  
Bahan A : 
500 gm mee kuning 
5 biji telur [ dipukul] 

Bahan B : 
100 gm udang basah [buangkan kulit] 
150 gm ayam [dihiris] 
1 biji panjang fish cake [potong nipis] 
3 ulas bawang putih [dicincang] 
100 gm brokoli [dipotong] 
100 gm bunga kobis [dipotong] 
100 gm carrot [potong kecil dan panjang] 
5 tangkai baby corn 
2 sudu besar minyak masak 
2 s/b tepung jagung ] 
1 cawan air ] bancuhkan 
1 cawan air rebusan ayam 
2 s/b sos tiram 
1 s/b lada sulah 
garam 
minyak 

Cara nak buatnya:1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit hingga agak garing. Ketepikan. 
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake. 
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot. 
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel. 
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau. 
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.




yummy......

No comments:

Post a Comment

Blogaholic Designs”=