Petang semalam mencuba tart telur resipi dari scribd . com. .. nampak mudah jer... memang mudah.. macam biasa operasi dapur berasap bermula jam 3 petang... hehehe.. yang pasti hubby balik dari kerja dapat makan panas-panas....
Bahan untuk pastri
200gm butter
80gm gula halus
360gm tepung superfine
1 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila
filling
1 cawan susu cair
4 biji telor
1 cawan gula pasir
1 cawan air
1 sudu besar tepung kastad
1/2 sudu kecil esen vanila
pewarna kuning
cara pastri
1. pukul butter dan gula sampai kembang.
2. masuk telur
3. masuk tepung, uli sampai jadi doh.
4. canai doh setebal 1/2 cm dan terap masuk acuan.
5. cucuk dengan garpu dan bakar 10min, suhu 180C
6. keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10min.
7. sejukkan dan sedia untuk dihidang..
cara filling
1. campur semua bahan dan gaul sebati.
Komen Cik Suami : Pastrinya kureng menyengat..... dan fillingnya kena kurangkan gula..manis katanya..
Komen ku : pastrinya kureng menyengat kemungkinan aku tukarkan tepung superfine ke tepung gandum.... walaupun rasa kureng... tetap liciiinnn.........nasib baik sempat ambik fotonya...
No comments:
Post a Comment